ODRŽANA RADIONICA  „OSNAŽENA ŽENA ZA ODRŽIV MIR“  U MODRIČI

Radionica „Osnažena žena za održiv mir“ održana je 13.10.2015.g. u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Modriči, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji implementira CRS (Catholic Relief Services) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Radionica je dio istoimenog projekta „Budi liderka pomirenja i razvoja“ koji vodi Udruženje za razvoj civilnog društva „Motivator“ i projekta „Osnažena žena za održiv mir“ koje vodi HUG „Žene Trnova“.

U okviru radionice održana je prezentacija „Prevazilaženje etničkih razlika i omogućavanje uspješnog suživota kroz povećanje aktivizma građana/ki u lokalnoj zajednici“.

Takođe, održane su i vježbe o aktivizmu građana/ki u zajednici, osnovnim pojmovima Gender-a, pravima žrtava nasilja i vještini liderstva. Na taj način došlo je do osnaživanja žena kao nositeljica cijelog procesa.

Nakon vježbi održane su prezentacije rezultata rada tako što su svi učesnici održali kratka izlaganja o svom djelovanju tokom radionice.

Cilj ove i ostalih radionica jeste da doprinese pomirenju, razbijanju predrasuda i promociji različitosti kroz zbližavanje i zajednički lokalni aktivizam, kroz osnaživanje žena kao nositeljica tog procesa. 

Radionici su prisustvovali predstavnici i predstavnice lokalne vlasti, Razvojne agencije opštine Modriča, osnovne škole „Sveti Sava“, osnovne škole „Sutjeska“ iz Modriče, Udruženja žena „Veliko srce“, predstavnici medija.