PREZENTACIJA PROJEKTA „POSLOVNO PREDUZETNIČKI CENTAR JABUČIK“

Nakon potpisivanja ugovora sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Finansijskog mehanizma za podršku projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj, Opština Modriča je počela sa implementacijom projekta “Poslovno preduzetnički centar Jabučik“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 116.400 KM od čega je iznos iz Finansijskog mehanizma  91.900 KM. Opština Modriča će finasirati projekat sa 24.500 KM.

Jedna od prvih aktivnosti, bila je održavanje prezentacije projekta s ciljem upoznavanja javnosti sa planiranim projektnim aktivnostima, a koja je održana je 11. februara 2016. godine u Srpskom kulturnom centru. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Opštine Modriča, Razvojne agencije Opštine Modriča, partneri na projektu i proizvođači voća i povrća sa ovog područja.

Cilj projekta je razvoj poljoprivrede u ruralnim područjima, kroz stvaranje lanca dodatne vrijednosti u oblasti prerade voća, povrća i ljekovitog bilja. Kroz ovaj projekat Poslovno-preduzetnički centar Jabučik Modriča će u toku ove godine  dobiti savremenu opremu: hladnjaču, sušaru i liniju za sortiranje, obradu, pakovanje i preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, koju će moći staviti na raspolaganje svim onim poljoprivrednicima i privatnim poljoprivrednim gazdinstvima koji na kooperantskoj osnovi budu iskazali interes za saradnju.

Partneri na projektu su: Razvojna Agencija Modriča, Nezavisni biro za razvoj Modriča – Gradačac, d.o.o. Krušik Modriča, i Klaster za razvoj tipičnih proizvoda u sjeverno-istočnoj BiH.

Finansijski mehanizam je uspostavlјen kroz zajedničku inicijativu Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacije (UNDP) u BiH.