ODRŽANA “PRO-Budućnost MIROVNA KONFERENCIJA ZA MLADE”

Mirovna konferencija za mlade pod nazivom "Zajedno i aktivno za bolju budućnost" održana je 14.09.2015.g. u punoj sali sarajevskog hotela „Hollywood“.

Svrha konferencije bila je pružiti mogućnost mladima da kroz otvoren i iskren dijalog počnu razumijevati životna iskustva i perspektive drugih i tako ostvare saradnju jedni sa drugima na pitanjima koja su važna za izgradnju povjerenja. Takođe, mladi su na konferenciji učili na koji način preneseno znanje mogu iskoristiti u pozitivnom aktivizmu u njihovim zajednicama.

Mirovna konferencija za mlade održana je u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Više od 100 mladih učesnika iz svih dijelova BiH imalo je priliku prisustvovati jedinstvenom događaju u kojem su svoje stavove i planove mogli iznijeti čelnicima svojih lokalnih zajednica. Mladi su iznijeli svoje ideje o budućnosti kroz tematiku izgradnje povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Tokom konferencije mladi su imali priliku učestvovati u panel diskusiji o mirovnom aktivizmu koju su vodili prof. dr. Nerzuk Ćurak iz ekspertnog tima projekta PRO-Budućnost, glavni i odgovorni urednik medijskog portala BUKA Aleksandar Trifunović, direktor Studentskog eFM radija Zoran Ćatić, te Mevludin Rahmanović i Vahidin Omanović iz Centra za izgradnju mira iz Sanskog Mosta.

Neke od aktuelnih tema i naslova projekata bili su "Krv nam je svima ista", "Karneval za mir" i "Pazi, mir", a prezentatori su se obraćali liderima Maglaja, Vlasenice, Kladnja, Bratunca, Glamoča, Petrova, Goražda i Doboja.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekat sa ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga, te razumijevanjem druge strane, saopšteno je iz CRS-a.