ODRŽAN GODIŠNJI KOORDINACIONI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA LOKALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA I LOKALNIH ZAJEDNICA

Dana 03.10.2017. godine Republička agencija za razvoj  malih i srednjih preduzeća održala je u Derventi redovan godišnji koordinacioni sastanak sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Sastanku je pored direktora RARS Marinka Đukić, prisustvovao i pomoćnik ministra za resor malih i srednjih preduzeća Zoran Savić, v.d. direktor Razvojne agencije opštine Modriča Slavko Stojić i predstavnici razvojnih agencija iz više gradova i opština Republike Srpske. Razgovarano je o mogućnostima zajedničke saradnje, naročito u okviru međunarodnih projekata koje provodi RARS.

Učesnici sastanka upoznati su sa mogućnostima projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu“ (faza 2) u čijoj realizaciji učestvuje i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a glavni partneri su Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) i Razvojna agencija Srbije. Početkom naredne godine dolaze mentori iz Japana koji će obučiti naše buduće mentore koji će pružati mentorske usluge našim preduzećima. Radi se o savjetodavnim uslugama, od uspostavljanja dijagnoze problema u preduzeću, do iznalaženja zajedničkog rješenja – istakao je direktor RARS Marinko Đukić.

On je pozvao lokalne zajednice i lokalne razvojne agencije da što prije kandiduju najbolje ljude za taj posao kako bi se na vrijeme mogle izvršiti pripreme za obuke budućih mentora.
Đukić je, takođe, govorio o iskustvima prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava startapima i preduzećima u okviru projekta „Challenge to Change“ koji provodi agencija u saradnji sa agencijom SERDA, a koji finansira švedska Agencija za međunarodni razvoj.
- Uskoro će biti raspisan drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fonda ovog projekta i veoma je važno da informišemo naša preduzeća o uslovima i načinu prijave. Organizovaćemo info dane i radionice i tu očekujemo intenzivniju saradnju sa lokalnim zajednicama i lokalnim razvojnim agencijama kako bi što veći broj preduzeća dobio priliku za dobijanje sredstava iz ovog projekta – rekao je Đukić.

Dobru priliku za saradnju on vidi i kod predstojećeg Foruma o internacionalizaciji poslovanja koji 2. i 3. novembra na Jahorini organizuju Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i razvojna agencija Srbije. Centralni dio foruma biće poslovni susreti preduzeća i klastera iz regiona koji se organizuju u okviru Evropske mreže preduzetništva. Razgovaralo se o prijedlozima tema koje bi se razmatrale u okviru radionice a sve s ciljem daljeg unapređenja saradnje i razmjene iskustava.

Bilo je riječi i o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, a predstavljene su i aktivnosti i dobre prakse iz Opštine Derventa, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Ugljevik i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.