OBRAZOVANJEM DO ZAPOŠLJAVANJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

U okviru projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici“, 30. oktobra 2014. godine u motelu „Majna“ u Modriči održan je radni ručak sa privrednicima opštine Modriča. Organizatori su Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj i JU „Razvojna agencija opštine Modriča“.

Događaju su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić, načelnica odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Savić, predstavnici firme „Tesla“ d.o.o., „Pandurević“ d.o.o., “Vučijak“ z.t.r., „A la mode“ z.k.r., te predstavnik poljoprivrednog udruženja iz Modriče „Ekoplod“.

Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ provodi projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici“. Projekat finansira Evropska unija, sufinansira Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, a usmjeren je na unapređenje oblasti obrazovanja odraslih i poboljšanje mogućnosti njihovog zapošljavanja u Doboju, Derventi i Modriči.  

Tokom projekta organizuju se susreti sa privrednicima Doboja, Dervente i Modriče. Cilj je da se upoznaju sa programima obrazovanja odraslih i iskažu svoje potrebe za obrazovanjem kadra. Iskustva privrednika biće i osnova za rad lokalnih savjetodavnih tijela za obrazovanje odraslih i zapošljavanje, te izradu strategije za obrazovanje odraslih.

„Ovo je samo inicijalni sastanak, a u nastavku će privrednici imati mogućnost da svojim iskustvom doprinesu daljem radu i razvoju ove oblasti kroz učešće u lokalnim savjetodavnim tijelima koja su već formirana, i u izradi same strategije. Ovaj projekat je počeo prije godinu dana i  polako idemo u pravcu formiranja prvih progama obrazovanja odraslih iz raznih sektora, rekao je Dario Atijas, tim lider Centra za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj.

Alenka Savić, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u izjavi za medije je rekla : “Opština Modriča se među prvim opštinama uključila  u ovaj projekat „Europlusa“ i osnovala lokalno savjetodavno tijelo za obrazovanje odraslih. Pored članova opštine Modriča u tijelu su i članovi zaposleni u Zavodu za zapošljavanje Opštine Modriča, Razvojnoj agenciji i predstavnici pojedinih preduzeća opštine Modriča. Osnovno što nas je vodilo da osnujemo ovako tijelo, jest da usaglasimo potrebe tržišta rada sa onim što se nudi od radne snage“.