ODRŽAN SAJAM OBRAZOVANJA I ZAPOŠLJAVANJA U ZENICI

U zeničkoj Areni je 21.11.2014. godine održan Sajam zapošljavanja i obrazovanja pod nazivom "Naučite, istražite, povežite se", koji je obuhvatio preko stotinu izlagača i poslodavaca iz Bosne i Hercegovine ali i šire.

Desetine autobusa iz Banja Luke, Trebinja, Sarajeva, Tuzle i Modriče dovezlo je mlade na skup na kojem su im izlagači predstavili svoje aktivnosti, mogućnosti i projekte.

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije i ambasade Norveške su glavni pokrovitelji ovog sajma. Sajam su svečanim govorima otvorili Vibeke Lilleoe, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH, Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, ambasador Walter Stevens, predsjedavajući Političkog i sigurnosnog odbora EU i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović.

“Ja mogu snažno potaći vlade, na svim nivoima u zemlji, koji će se uskoro uspostaviti da djeluju u skladu sa sporazumima o zapošljavanju i da provedu reformske mjere koje su u njemu prepoznate. Vrijeme je da BiH pokaže pravi potencijal koji leži u njenim mladima, ali i ostalima”, poručila je Lilleoe.

Ona je navela da je Sporazum za rast i zapošljavanje objavila međunarodna zajednica, ali da su prioritete odabrali predstavnici svih društvenih grupa u BiH.

Pozdravljajući brojne goste Sajma, gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović je rekao :„Našim gostima iz Evropske unije srdačno zahvaljujem na podršci BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, a mladim ljudima želim da ostvare svoje želje i postanu aktivni protagonisti našeg evropskog puta“. 

Oko 8.000 ljudi imalo je na sajmu u Zenici priliku da se susretne sa više od stotinu izlagača - preduzeća, institucija, međunarodnih projekata i posrednika u zapošljavanju.

Sajam je omogućio posjetiocima da direktno razgovaraju sa predstavnicima firmi i potencijalnim poslodavcima, kao i da saznaju više o mogućnostima za školovanje i zaposlenje u BiH i inostranstvu.

Održano je više od 30 prezentacija sa atraktivnim i korisnim temama za učesnike sajma, kao i okrugli sto na temu „Može li se povećati broj zaposlenih bez boljeg poslovnog okruženja?, te interaktivne radionice o temama "Kako postati vidljiv na tržištu rada", "Trendovi u zapošljavanju - globalno naspram lokalnog".

Na poziv organizatora sajma, učešće za okrugli sto na temu „Može li se povećati broj zaposlenih bez boljeg poslovnog okruženja? uzeli su predstavnici udruženja „Nezavisni biro za razvoj“ iz Modriče, 35 učenika završnih razreda srednjoškolskog centra „Jovan Cvijić“ iz Modriče, te direktor „Razvojne agencije opštine Modriča“ koji su ujedno iskoristili priliku i da obiđu izlagače ovogodišnjeg sajma.