SEMINAR IZ OBLASTI BILJNE PROIZVODNJE

Razvojna agencija opštine Modriča u saradnji sa Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, 03. februara 2015.godine u prostorijama Srpskog kulturnog centra organizovala je seminar iz oblasti biljne proizvodnje.

Prezentovane su dvije teme :

„Perspektiva i mogućnosti uzgoja i sakupljanja ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja na prostoru opštine Modriča“, predavač Petar Ninić, agronom „Centra za ekonomski ruralni razvoj“ iz Banja Luke.„Danas govorimo uopšteno o sektoru ljekovitog bilja u novoj sredini. Do sad nemamo saznanja da li ima nekih ozbiljnih aktivnosti po ovom pitanju tako da ćemo nastojati obuhvatiti čitav sektor s ciljem većeg informisanja potencijalno zainteresovanog stanovništva za ovu proizvodnju. Obratićemo pažnju na tehnologiju za nekih pet osnovnih vrsta koje se kod nas rade i problemima u ovom sektoru. Interes za ovu proizvodnju je  dosta veliki, prije svega što Bosna i Hercegovina i Republika Srpska posjeduju zemljište koje je nezagađeno, odnosno ima mogućnost za ovu proizvodnju. Druga stvar je što imamo dosta nezaposlenog seoskog stanovništva koje već na neki način zamjenjuje savremene vidove proizvodnje, kao što je kukuruz na malim površinama sa proizvodnjom povrća i ljekovitog bilja koje je dosta uspješnije na malim površinama nego ratarsvo“, istakao je Ninić.

„Mogućnosti sušenja voća, ljekovitog bilja i šumskih plodova“, predavač Nedeljko Kusturić, vlasnik preduzeća „Prirodno bilje“ iz Banja Luke.„Mi smo došli sa jednom osnovnom idejom da pokušamo odgovoriti na niz pitanja, a to bi moglo se svesti u jednom zajedničkom nazivu perspektive i mogućnosti za zapošljavanje na porodičnim imanjima kroz uzgoj ljekovitog bilja. Perspektive su odlične, u ovom poslu para ima, samo su spore i teške. Ovaj posao ljudi uglavnom biraju kao alternativno dopunsko zanimanje“, rekao je Nedeljko Kusturić.

Cilj seminara je da se potencijalnim poljoprivrednim proizvođačima koji traže zaposlenje ili šansu za samozapošljavanje, naročito u ruralnim područjima, pruži neophodno znanje i stručna podrška kako bi sa organizovanom proizvodnjom i garantovanim plasmanom svojih proizvoda obezbijedili sigurniju egzistenciju.