JABUČIK

O PROJEKTU:
Projekat „Jabučik“ realizovala je opština Modriča u periodu od decembra 2015. do oktobra 2016. godine. Podržan je bespovratnim sredstvima Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj. Kroz realizaciju projekta formiran je centar koji se sastoji od upravne zgrade i pogona za preradu voća i povrća. Posjeduje svu opremu koja je dovoljna za jednu mini proizvodnju. Oprema je namijenjena za preradu i sušenje jabuke, kruške, šljive, kajsije, breskve i šipka, a  finalni proizvod jeste marmelada, džemovi, voćna punjenja i kompoti. Pored toga vrši se i prerada povrća i to kornišona, paprika, feferona, pečurki, cvekle i kupusa. Realizacijom ovog projekta stanovništvu koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom omogućen je plasman proizvoda kao i mogućnost proširenja poljoprivredne proizvodnje i povećanje prihoda. Ovim projektom su ostvarena nova radna mjesta ( 2 stalno uposlena i 9 sezonskih radnih mjesta). Na godišnjem nivou može se preraditi oko 150 tona voća i povrća, kroz sušenje, kiseli i slatki program. Ukupna sredstva koja su uložena u projekat iznose 109,186.05 KM. Za ovaj projekat opština Modriča obezbijedila je 21,04% sredstava, dok ostalo predstavljaju nepovratna sredstva obezbjeđena od strane Vlade Švajcarske putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija  u BiH (UNDP BiH)  i Vlade Republike Srpske, putem Ministarstva finansija RS.

OPŠTI CILJ PROJEKTA:
Razvoj privrede kroz razvoj poljoprivrede u ruralnim područjima.

AKTIVNOSTI:
Kroz projekat je nabavljena oprema za preradu voća, povrća i ljeko bilja, koja se sastoji od rashladne komore 4,3 x 2,8m, tunelske sušare, tip MTC 1000 i linije za preradu i doradu.
Izvršena je obuka za rukovanje nabavljenom opremom za operatere i korisnike, kao i obuka iz oblasti ‚‚Priprema poljoprivrednih proizvoda za tržište i marketing“ namijenjena poljoprivrednim proizvođačima.

CILJNA GRUPA:
-Porodična poljoprivredna gazdinstva
-Nezaposlena lica na području opštine Modriča, sa akcentom na žene, raseljena lica, mlade i ostale marginalizovane grupe.

PERIOD IMPLEMENTACIJE:
14.12.2015 godine – 30.10.2016.godine.

IMPLEMENTATOR:
Glavni aplikant i nosilac implementacije jeste Opština Modriča u saradnji sa NBR-Gradačac, Razvojnom agencijom opštine Modriča, d.o.o Krušik-Modriča i Klaster za razvoj tipičnih proizvoda u Tuzli.

PARTNERI:
- Nezavisni biro za razvoj Gradačac,
- Razvojna agencija opštine Modriča,
- D.o.o „Krušik“ Modriča i
- Klaster za razvoj tipičnih proizvoda u sjeveroistočnoj BiH.